Om statyetten

Foto: Stina Stjernkvist
Foto: Stina Stjernkvist

 

Fakta om prisstatyetten

Vinnarstatyetten för kommunikationstävlingen Publishingpriset har formgivits av Petter Antonisen, som är frilansande AD och grafisk formgivare med det poetiska företagsnamnet Huset vid Päronträdet AB.

Statyetten är tillverkad av stål. Ytan har elektrolytförkopprats, varpå statyetten patinerats av Stockholmsskulptören Bo Andersson. Han är känd bland annat för sina konstverk i metall. Genom ytbehandlingar av olika slag skapar han unika färger i metallens yta.

STÅLETS VÄG TILL STATYETT:

 

1

1 En vattenstråle med mycket högt tryck skär ut statyetten ur en stålplåt. Strålen styrs av en programvara som använder Petter Antonisens förlaga.

 

2

2 Det höga trycket i den millimeterbreda vattenstrålen gör att man utan svårighet skär genom den 2,5 cm tjocka stålplåten. Den ännu tjockare plåten i Publishingprisets Grand Prix skärs lika lätt.

 

3

3 När de råa stålstyckena kommit till konstnären Bo Anderssons verkstad norr om Stockholm, är hans första åtgärd att använda rondellslipen för att få bukt med de grövsta ojämnheterna.

 

4

4 Med en metallfil rundar Bo Andersson sedan av kvarvarande vassa kanter. Statyetten är nu redo att förkoppras.

 

5

5 Rosten är bortslipad. Statyetten är blank och fin. Den är nu färdig för elektroplätering.

 

6

6 Nu vidtar förkoppring med en elektrolytisk process. Statyetten sänks ned i ett bad. Kopparatomer vandrar från ett stycke ren koppar genom vätskan i badet och sätter sig på stålets yta. Bollarna på vätskeytan är till för att minska avdunstningen.

 

7

7 Efter ca 25 minuters elektroplätering är kopparlagret tillräckligt tjockt.

 

8

8 Stålets yta täcks helt och hållet av koppar. Nu återstår patinering i flera timmar.

 

9

9 Den förkopprade statyetten penslas med saltsyra inför den kommande patineringen.

 

10

10 Efter ett antal timmar i ångan från ammoniak har statyetten fått sina dämpade färgtoner.

 

11

11 Statyetterna är nu färdiga för utdelning under prisceremonin. Patineringen är individuell, och varje statyett unik – ingen pristagare får en statyett som är exakt lik någon annans.

Vad vinnarna får utöver en statyett

Beställning av extra statyetter och diplom

FOTO 1–11: Petter Antonisen