Publishingprisets Grand Prix Film 2021

Andas närvaro och harmoni

 

The eagle and the squirrel – wildlife photography
Swedish Lapland Visitors Board
Filmare: Ted Logart
Juryns motivering: För en film som andas närvaro och harmoni och får dig att våga tro på din passion.

 

Fina ord för Swedish Lapland Visitors Board, som gör sina produktioner tillsammans, men med var sina specialiteter. Bakom filmkameran finns Ted Logart, som faktiskt inte var filmare från början.

– Jag är egentligen kulturgeograf, men har alltid skrivit och fotat. Någonstans efter vägen blev det naturligt att också börja filma. Det är väl det där med berättandet som drar – att det ska bli en historia oavsett vilket medium man hänger sig åt.

Filmen The eagle and the squirrel spelades in på plats hos vildmarksfotografen Conny Lundström i Kalvträsk. Han har i många år har tagit emot fotointresserade vildmarksturister och gett dem chansen att själva fotografera inte minst örnarna i området. Den unga brittiska fotografen Dani Connor, som var på ett längre besök, hade också kommit för örnarnas skull, liksom för platsens. Men hon fascinerades också av ekorrarna i närheten av stugan, vilket resulterade i fantastiska foton som också blev en inspirerande vinkel för Ted Logarts och Håkan Stenlunds filminspelning.

–  Vi vill ju spegla platsen Swedish Lapland och jag ville göra något om Wildlife Foto. Både Håkan och jag har länge haft koll på Conny. Vi visste också att Dani var där. Mer visste vi inte när vi for dit. Men när vi kom hem och jag gick igenom materialet från den där första dagen, såg man ju att där fanns en intressant relation mellan Conny och Dani. Dels den där åldersskillnaden, och så hon från det tätbefolkade London och han i Kalvträsk med sina tretti personer! Hur passionen för Wildlife Foto förenade dom och gjorde dom till så bra vänner – det lyste igenom, tyckte jag.

– Jag tror det var den där scenen, ganska tidigt i filmen, när dom äter frukost i köket – det var någonting där som speglade deras relation, sen byggde vi på det.

Så blev det: man ser honom genom henne, och henne genom honom – och naturen, örnar och ekorrar genom dem bägge två.

– Så vill man att det ska uppfattas, men det gäller att ha lite tur också. Vi gör ju mycket film, ofta med hyggligt resultat, men när dom små detaljerna ibland faller på plats … Väldigt mycket sitter ju i deras personligheter.

Hur lång tid var ni där och filmade?

– Jag var där tre dagar, Håkan i två – jag har närmast till Kalvträsk och det var inte tvärenkelt att få bra bilder på örnar.

– Är hela filmen gjord av dig på plats?

– Ärligt sagt nej. De två örnarna som bråkar i början av filmen, det där är Connys bilder. Men annars … vi hade örn i två av tre dagar. Conny säger att om man sitter tre dagar i gömslet får man se örn minst en dag. Oftast när man jobbar med djur i naturen har man sämre odds än så.

– Dagen innan vi fick närbilderna ringde han och sa att i morgon är det läge: när det efter milt väder kommer snö, då kommer örnarna. Så jag for upp hals över huvud för att vara där innan gryningen. Man måste gå ut till gömslena medan det är mörkt och sitta kvar där tills det är mörkt igen, för att inte skrämma …

Ingegärd Waaranperä

 

Från vänster: Håkan Stenlund (Content Manager), Emma Forsberg (Web Editor), Anna Lindblom (Design Manager), Annika Fredriksson (VD), Ted Logart (Content Production Officer).

Foto: Viveka Österman