En bok som berör på djupet
Intervju med Svante Helmbaek Tirén, huvudredaktör för Havets bildspråk.
Denna bok föddes på sätt och vis på stormande hav i farvattnen kring danska Skagen. Där förliste förr i tiden åtskilliga skepp, en del försedda med unika, ståtliga galjonsfigurer. Många av dem har samlats in och är idag utställda på Engelsbergs bruk i Västmanland.
Men de stiger också fram ur havets och historiens dunkel i en av 2020 års vackraste böcker, vinnare av Grand Prix i Publishingprisets avdelning Print. Sverker Helmbaek Tirén har som huvudredaktör, ihop med Kurt Almqvist, varit med om hela resan.
– Samlingen av galjonsfigurer köptes av Ax:son Johnson-familjen, vars stiftelse vi på Bokförlaget Stolpe samarbetar med. I samband med att den flyttades ”hem” till Engelsberg, höll jag ett seminarium där vi skulle undersöka: vad gör vi för att förvalta denna unika skatt? Av seminariet blev sen denna bok.
Var det en oundgänglig fortsättning?
– Ja, så är det. En samling galjonsfigurer är vacker att titta på, men ska man förstå dem som berättelser, som ingång till historien, så behövs massor av olika slags kunskap. Dels alla författare i boken – maritima historiker, konsthistoriker med flera – men också formgivare och fotograf – det är ett lagspel som ska till, extra tätt.
– När man ger sig in i historien om havet inser man att hela vår egen historia bygger på havet, alla kontakter och sjöresor. Det kan leda hur långt som helst. Men med samlingen hade vi ett ankare, en ram för arbetet.
Skagensamlingen är unik, en av de största i privat ägo. Alla figurerna kommer från fartyg som har förlist utanför Skagen, skepp från hela världen. Vissa av figurerna vet vi vilka fartyg de kommer ifrån, andra är fortfarande okända. Men det är ett värde i sig, att vi inte har alla svar.
– Galjonsfigurerna är kommunikation. Det är bokens viktigaste poäng, det här är inte bara pynt, figurerna är budskap. På krigsfartyg handlar det om nationell ära och prestige, på handelsfartyg kan det vara skeppsredaren själv eller hans fru som är placerad längst fram, eller så är det antika gudomligheter, här proppfulla med betydelser.
Och hur boken blev:
– Formgivaren och fotografen måste du nästan sätta först av allt: Det är Patric Leo, form, och Ola Torstensson, foto – utan dem hade vi aldrig fått ihop det här till en sammanhängande berättelse.
– Det är nästan starkare att uppleva figurerna i boken än i verkligheten. Här märks att grafisk form och foto är sånt som kan få ihop ett otroligt spretigt, konstigt, komplext material till någonting som faktiskt går att ta till sig, det är inte alltid lätt. Fotot av Ola Torkelsson är fantastiskt.
Tryckeriet gör också ett bra jobb. Allt är en lång kedja, och långa diskussioner. Boken är ju så svart, men känns ändå inte deppig. Allvaret lyfts fram utan att det väger över, visar bara att det finns en tyngd, en ambition. Liksom med snitten – som är målade med fartygsscener. Formgivaren Patric Leo har stått för dem – ingen kommer ju på något sånt, men det gör han.
Ingegärd Waaranperä
Havets bildspråk
Huvudredaktörer: Kurt Almqvist & Svante Helmbaek Tirén.
Författare: Svante Helmbaek Tirén, Annika Bünz, Lars Einarsson, Niklas Eriksson, Fred Hocker, Leos Müller, Johan Rönnby, Ingrid Ulfstedt.
Utgivare: Bokförlaget Stolpe i samarbete med Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.
Juryns motivering: För en enastående vacker bok som berör på djupet med briljanta foton och kunniga texter.