Publishingprisets Grand Prix Webb 2021

Finstämda berättelser, jordnära foto

 

Swedish Lapland – Welcome to the Arctic part of Sweden
Swedish Lapland Visitors Board
Juryns motivering: Finstämda berättelser, jordnära foto, fina detaljer – ett konststycke!

 

Swedish Lapland Visitors Board tog hem två av 2021 års tre Grand Prix.

– Storslaget faktiskt, säger Anna Lindblom och Håkan Stenlund, ändå rätt anspråkslöst, när jag når dem på kontoret i Luleå.

Redan när tävlingsavdelningen Webb var helt ung, 2003, vann Swedish Laplands sajt.

– Vi är en helt annan organisation idag, men med samma vilja att föra fram allt vi har att erbjuda häruppe. Sen vi började med film har vi också gjort ett omtag på webben så att vi kan lyfta fram filmerna bättre.

– Vi är tre personer som producerar det mesta vi publicerar. Tre som jobbar tillsammans, säger de.

Här viker intervjun av för ett litet sorl av saknad: den fjärde, Emma Forsberg, som varit webbredaktör med koll på allt, har nyligen slutat, påtagligt saknad.

Swedish Lapland Visitors Board är den regionala besöksorganisationen för Norrbotten samt för Sorsele och Skellefteå kommuner i Västerbotten – 25 procent av Sverige, faktiskt.

– Här har vi nära till människorna. Det är enkelt att hitta berättelserna. Vi träffar människor här och hittar de stories vi vill göra. Vi jobbar för besöksnäringen, vi är stödet bakom, och har egentligen inget behov av att lyfta oss själva.

– Fast nu kanske vi ska göra det … (jag hör fniss i telefonen).

– Vi har ett – låt oss kalla det – narrativ som säger att vi ska berätta historier om att människor är välkomna att dela vår arktiska vardag. Det är hela idén: det kan vara otroligt exotiskt för besökarna, men för oss är det här vardag.

Är ni då ute hela gänget och jobbar?

– Nja, Håkan Stenlund som fotograferar och skriver, och Ted Logart som filmar, är ute mycket. Sen lägger Anna Lindblom den sista handen på produktionerna innan publicering.

– Att vi bara är tre är en styrka, att vi är så agila. Ska man göra en film om skidåkning måste man ha snö, och för att filma örnar måste man passa deras tider. Det är en styrka att vi kan åka ut i morgon om det krävs. Stora produktionsbolag har svårare att klara det.

– Vi vill berätta om de tre årstiderna, som är signifikanta för vår del av Sverige. Våren är inte med där, den är så speciell här uppe, säger Håkan. När skidåkningen är som bäst i Riksgränsen tar dom fram golfskorna i Skellefteå. Det blir splittrat. Så för oss gäller Midnattssol, Höstfärger och Norrsken, dessa tre och de äventyr som går att göra då.

Ingegärd Waaranperä

 

Från vänster: Ted Logart (Content Production Officer), Anna Lindblom (Design Manager), Annika Fredriksson (VD), Emma Forsberg (Web Editor), Håkan Stenlund (Content Manager).

Foto: Viveka Österman