Publishingprisets Grand Prix Film 2020

En stark och angelägen film

”Jag minns mycket mer än du tror” är en anspråkslös film med stor kraft. Enkla barnteckningar, ett barns allvarsamma röst, inga dramatiska utspel. Bara en smärtsam berättelse om en som varit liten och rädd. Och om vad det betyder att det finns hjälp att få.

Linn M Hällen är initiativtagare tillsammans med medfinansiären, Advokatbyrå Barbro Sjöqvist & Rebecca Lagh.
– Jag utbildar folk i frågor om bland annat familjevåld, och gav filmuppdraget till produktionsbolaget Bloody Honey som fick göra så många minuter film som vår non-profitbudget räckte till.
Det blev knappa tre minuter, men starka.
– Filmen bygger på ett verkligt barns brev, ett barn jag själv har jobbat med och hjälpt att bli fri från våld. Jag vill lyfta barnens röster, få vuxna att ta dem på allvar. Filmen vill visa hur barnet drabbas av våldet mot mamman.

I vårt intervjusamtal över internet deltar också Charlotte Rodenstedt och Emma Lidström från produktionsbolaget Bloody Honey.

Charlotte Rodenstedt står för regi, animering och illustrationer.
– Det vill säga det var min dotter som gjorde barnteckningarna. Det ”vattenfärgiga” har jag gjort, säger hon. Och regisserat det som skulle tecknas.
– Jag har suttit bredvid och: ”Men gör pappan lite dummare …” eller ” Kan du göra en glad mun nu …”.
Vissa scener var komplicerade att förklara. Hon valde att arrangera dem i rummet och fotografera, för att sen få fotona avritade.

Emma Lidström har varit spindeln i nätet – bearbetat manus ihop med Linn och ritat storyboard med Charlotte. Hon beskriver manusarbetet:
– Vi delade in berättelsen i tre delar. Först minnet, vad som hände i familjen – en introduktion. Sen hoppade vi över biten om hur mamman och barnet kommer iväg från pappan / den våldsamma situationen. Vi gör så eftersom målgruppen för filmen, de som arbetar med de här frågorna, hanterar just detta på så många olika sätt. Sista delen är om nuet: vad barnet känner flera år efteråt. Ingenting är glömt, men de har kommit bort från den våldsamma situationen. Slutet är ren information, men med ett barns ord.

Linn M Hällen har oroat sig för att mycket av berättelsen skulle försvinna på vägen.
– Eftersom jag känner barnet och hela historien, så betyder den väl mer för mig. Man är rädd att skala bort så mycket att man tappar kärnan. Men jag tycker nog nu att vi lyckades behålla det som var viktigt, säger Linn.
Emma instämmer.
– Det är en utmaning att ta bort. Samtidigt, när man går från manus till storyboard kan det vara svårt i början att se symboliken i bilderna, vad de säger som kan tas bort i text.
En dörr med en barnteckning på i en trappuppgång ser inte så speciell ut, men i filmens sammanhang talar den om vad som kan hända bakom stängda dörrar.

Barnets röst i filmen är viktig och för den har Siv Johansson Asp fått mycket beröm. Hon förmedlar ömtålighet och känns klarsynt och autentisk.
– Det viktigaste av allt är att det är ett barns egna ord som vi har skrivit ihop till ett manus, säger Linn. Vi har inte hittat på vad barnet ska säga, utan barnet har fått skriva ett brev till pappan och ett till yrkesverksamma som möter barn. Sen har vi jobbat ihop breven till ett manus.
– Filmen berör tydligt sin publik, den känns i magen på folk som ser den. Jag och Rebecca Lagh på advokatbyrån får ofta mejl från verksamheter som jobbar med barn, framför allt barn- och ungdomspsykiatrin, engagerade människor som vill visa filmen i sina organisationer.

Vinsterna i Publishingpriset blev vederbörligen firade hos Charlotta och Emma på Bloody Honey som har säte i Malmö. Linn som finns i Stockholm kunde inte vara med, men är glad ändå, allra mest för alla barns skull.
– Jag pratade med mamman till det här barnet igår. Filmen hade ju inte funnits alls utan hens mod att skriva breven. Det är viktigt. Att vara med och vinna ett sånt här pris blir jättestort för ett barn. Att få se att jag skrev det där brevet och det blev en film, och nu tittar vuxna på den och kanske förstår hur det är. Hen blev väldigt glad och stolt. Nu hoppas vi att hen också kan få ett diplom!*

Ingegärd Waaranperä

* Ombesörjs givetvis av Publishingpriset, reds anm.

 

Emma Lidström, Siv Johansson Asp och Charlotte Rodenstedt. På iPad Linn M Hällen.

 

Jag minns mycket mer än du tror
Bloody Honey på uppdrag av Linn M Hällen i samarbete med Advokatbyrå Barbro Sjöqvist & Rebecca Lagh AB. Idé Linn M Hällen.

Manus baserat på ett brev från ett anonymt barn, omskrivet av Linn M Hällen och Emma Lidström.

Röst: Siv Johansson Asp
Projektledare: Emma Lidström
Regi, illustration, animation: Charlotte Rodenstedt
Barnteckningar: Ruby Rodenstedt
Musik/Ljud: Shane Mattson

Motivering till Publishingprisets Grand Prix film: För en tydligt kommunicerad film – stark och angelägen.

Motivering till vinsten i kategorin Informationsfilmer yrke: För en trovärdig röst och avskalade illustrationer som berör.

FOTON: Christian Andersson