”En grön bok som gjorde alla andra gröna böcker ointressanta”
Mäktigare än så här kan en grönsaksbok knappast bli. Uppslagsbok, skönhetsupplevelse och bibel. Ett storverk, faktiskt. Och det var meningen från början.
Eva Kruk på Bonnier Fakta är bokens förläggare:
– Idén föddes på en förlagskonferens 2017. Vi behövde några större böcker, böcker som det tar tid att göra, men som blir något extra. Jag fick uppdraget att ta grönsaksförslaget vidare, och kom på att vi skulle vända oss till Paul. Han var det självklara namnet, men ny för oss, så det var samtidigt en chansning.
– Han gick igång och ville också göra en riktigt stor bok.
Timingen var rätt, konstaterar Eva Kruk.
– Paul var en känd, duktig kock med en lång tradition från finrestaurangvärlden. Med Fotografiskas restaurang hade han skapat sig en tydlig grön profil. Han var också inne på detta med matsvinn och att ta reda på alla delar av grönsaker. Så det kändes som att han redan i tankarna hade kommit långt på väg. Jag tror att detta var hans chans att grotta ner sig i ämnet på ett sätt man inte kan göra i en liten bok på 160 sidor.
– Min tanke var att det här skulle vara en grön bok som … gjorde alla andra gröna böcker ointressanta. Det skulle kännas som att vi stängde den marknaden för ett bra tag framöver. Ingen ger sig på en sådan här bok hursomhelst.
Arbetet tog drygt tre år. Första året var det väldigt mycket prat, många möten, säger hon.
– Men det var bra. När vi väl satte igång visste alla vad det var för en bok vi gjorde. Vi var ett team på sex personer och alla bidrog fullt ut.
Samtidigt måste arbetet underordna sig naturen.
– Vi behövde nästan två säsonger för att få in alla grönsaker vi ville. Varje kapitel behövde ha en ”porträttbild”. En del var ju lite lika så ibland blev det stopp i formgivningen: ”Är det här en kålrabbi eller en majrova?”
– Boken följer inte ett botaniskt upplägg, säger Eva Kruk. Då skulle alla kålsorter hamna i ett gigantiskt kapitel. Vi delade i stället upp efter grönsaker som står lite på egna ben, som det går att bygga matkapitel runt. Vi har klurat mycket på detta. Tagit bort några växter, bakat ihop andra. Rädisa och rättika hamnade i samma kapitel.
– Jag ville ju att boken skulle heta ”Grönsaker A–Ö”. Och den börjar med Aubergine. Men det sista… det blev Örter och Ogräs. En kompromiss för att få dit ett Ö. Örter är ju mer något man använder ihop med grönsaker.
Varje kapitel har en personlig introduktion som Paul Svensson och skribenten Ebba Svennung har jobbat fram tillsammans. Med redaktör Anna Paljak från Bonnier Fakta har han bollat recepten fram och tillbaka. Mikael Engblom som gjort den grafiska formen hade redan från start bra idéer. På hans inrådan fick grönsaksporträtten sin milt gråa bottenplatta som för tanken till skolans botaniska planscher, en av de detaljer som håller ihop boken.
Fotografen Charlie Drevstam har haft en enormt viktig roll och ett stort, svårt jobb.
– Han och Paul stod ju verkligen ute på en åker, satte upp tält och fotade, för att hinna ta bilden innan grönsaken började sloka. Och att få med rot och allt var en utmaning. Grönsakerna hängde han upp i trådar som sen fick retuscheras bort. Han har lagt ner otroligt mycket tid på de fina bilderna, säger Eva Kruk. Många tror att omslagsbilden till exempel är en akvarell.
Utmaningen för Eva Kruk som förläggare har varit att hålla ihop arbetsgruppen och hålla uppe entusiasmen och inspirationen under så lång tid. Lärorikt och kul.
– Man kan som förlag ha en idé: den här boken vill vi göra. Så kommer en upphovsman och tar den till en helt annan nivå. Det blev verkligen en svårslagen grönsaksbibel.
– Den kanske inte har den allra dyraste inbindningen, säger Eva Kruk, men den är i varje detalj omsorgsfullt och perfekt utförd, inte minst tack vare den eminente faktorn Robert Hedberg som har enorm erfarenhet och väldigt bra kontakter i tryckerivärlden.
Men ett gemensamt firande av Publishingpriset lär dröja.
– När boken kom ut slog coronan just till så vi kunde inte ses då. Men vi hade en firarmiddag i augusti, det är vi glada att vi hann med.
Ingegärd Waaranperä
Grönsaker A–Ö
Bonnier Fakta. Paul Svensson (författare), Mikael Engblom (formgivare), Charlie Drevstam (fotograf), Ebba Svennung (textbearbetning). Bonnier Fakta: Eva Kruk (förläggare), Anna Paljak (redaktör), Robert Hedberg (faktor). JK Morris Production (repro). Livonia Print (tryck).
Motivering till Publishingprisets Grand Prix print: För typografisk skönhet och träffsäker, genomarbetad form – en stjärna i formbranschens Guide Michelin.
Motivering till vinsten i kategorin Fackböcker mat och dryck: För imponerande matfoto och en personlig och proffsig framställning.
Paul Svensson, författare till Grönsaker A–Ö.
– Att vinna med den här boken betyder jättemycket för mig som kock, säger Paul Svensson, och det betyder väldigt mycket för laget, för det här är ett lagarbete. Och att vinna Publishingprisets Grand Prix Print är nog den bästa bekräftelsen ett kokboksprojekt kan få.
FOTON: Stina Stjernkvist